La Asamblea Nacional escoge mañana presidente y Desi Bouterse se encamina a la reelección

28

Bouterse en Adhin krijgen geen ‘kamerbreed’ draagvlak

Alle politieke partijen hebben toegezegd mee te zullen werken aan de herverkiezing van president Desi Bouterse. Ook de verkiezing van Ashwin Adhin tot vicepresident zal dinsdag plaatsvinden in De Nationale Assemblee. Toch zullen Bouterse en Adhin niet door alle 51 Assembleeleden gekozen worden. Diverse partijen hebben een eigen strategie over op welke manier meegewerkt zal worden aan de verkiezing.

Hoewel er binnen en buiten De Nationale Assemblee een discussie plaatsvindt of er gestemd moet worden, ook al is er slechts één kandidaat, moeten er minstens 34 Assembleeleden in de zaal zijn tijdens de verkiezing. Indien de tweederde meerderheid aanwezig is, zal vastgesteld worden dat Bouterse en Adhin gekozen zijn.

De VHP, NPS, ABOP en PL hebben publiekelijk gesteld dat ze zullen meewerken aan de verkiezing van de president en vicepresident. Alle partijen voeren als argument aan dat de regering zo snel mogelijk aan de slag gaat. NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft op het congres van de partij zondag meegedeeld dat medewerking verleend wordt voor de verkiezing. Tegelijkertijd zal er rekening worden gehouden met de historische gebeurtenissen. In 1980 is het NPS-bewind weggeschoten door de militairen onder leiding van Bouterse. NPS’ers zijn gevangen gezet en hebben slagen moeten incasseren.

Vermoedelijk zal Rusland niet aanwezig zijn in de zaal bij de verkiezing maar Patricia Etnel wel. Ook de VHP moet nog bepalen hoe ze zich zal houden aan het gegeven woord. Deze partij zal later op de dag beslissen welke strategie toegepast zal worden. Santokhi heeft toegezegd dat Bouterse en Adhin in DNA gekozen worden. Het is te verwachten dat ook de VHP-fractie niet voltallig zal zijn tijdens de verkiezingen.

Op 19 juli 2010 was Chan Santokhi de tegenkandidaat van Bouterse, terwijl Rusland het toen moest opnemen tegen Robert Ameerali. Bouterse en Ameerali kregen beiden 36 stemmen en werden gekozen in DNA.

Star Nieuws

También podría gustarte