Realizan festejos por el 40° aniversario de la independencia de los Países Bajos

President: Viering 40 jaar Srefidensi is perfect geweest

De viering van veertig jaar Srefidensi is perfect geweest, constateert president Desi Bouterse. “We hebben mooie dingen gedaan met weinig geld, alles is perfect gelopen. Het was heel leuk, we hebben ‘een clown’ gehad in de Assemblee die het ons gezellig heeft gemaakt.” Bouterse heeft op de volksreceptie woensdagavond meegedeeld dat de parachutist, die te hard geland was en vervoerd is geworden naar het ziekenhuis, het ondertussen goed maakt.

Eerder op de dag is één van de zeven parachutisten verkeerd geland op het Onafhankelijkheidsplein. Hij bleef een tijdje liggen op de plek waar hij terechtgekomen was. Bouterse heeft zijn plaats op de eretribune verlaten om de parachutist toe te spreken die ondertussen op een brancard gelegd was. Volgens de eerste bevindingen had hij geen kneuzingen opgelopen. Hij is vervoerd naar het ziekenhuis. Een dag eerder is de groep parachutisten, die al enkele jaren de luchtshow op Srefidensi verzorgt, door de president gedecoreerd. Ze zijn benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Palm.

Na de luchtshow, toen het sein gegeven was om het Plein te mogen betreden, is er haast massaal over het veld gerend om goede plek te kunnen bemachtigen langs de defiléroute. De paraderende mannen en vrouwen in uniformen hebben zoals gewoonlijk weer eens flink wat lof en applaus geoogst. De Surinaamse eenheden hebben net zoveel indruk gemaakt als de opvallende buitenlandse troepen uit Venezuela en Frans-Guyana. Bijzonder was de aanwezigheid van oud-TRIS-soldaten die in een drietonner aan het defilé hebben meegedaan.

De volksreceptie is anders dan voorgaande jaren in het paleis gehouden. Er werd gedrongen aan de poorten om toegang te krijgen. De wacht heeft enkele gasten moeten teleurstellen; zij hebben zich niet aan de voorschriften van ‘nette’ kleding gehouden. De ‘gelukkigen’ zijn door Bouterse, de First Lady, vicepresident Ashwin Adhin en zijn echtgenote in de lobby ontvangen. Bouterse is blij met het bezoek “want mi ben yere tak’ sma no bo’ kon.” Onder een grote tent in de tuin van het paleis is veertig jaar Srefidensi feestelijk afgesloten. De president heeft zijn toespraak kort en bondig gehouden. “Uiteraard hebben we het op het ogenblik moeilijk. Maar andere landen maken dat ook mee,” haalt Bouterse aan. “Als we de handen ineen slaan komen we er wel uit. We hebben moeilijkere tijden gehad. Kunnen we dat doen? Ja of ja?”

Star Nieuws

Happy 40 Suriname – CARICOM

The Caribbean Community (CARICOM) has congratulated Suriname on its 40th Anniversary of Independence, which it celebrates on 25 November 2015.

Secretary-General Ambassador Irwin LaRocque in a congratulatory message to President Desiré Bouterse described as remarkable, the country’s progress over the 40 years, noting that it was no doubt

supported by the creativity derived from its diverse culture.

He said the Community has also benefited from Suriname’s contribution to the advancement of regional integration efforts, including Suriname’s leadership in the pursuit of community development and cultural cooperation objectives.

Read full message:

“Excellency:

It is my pleasure, on behalf of the Caribbean Community, to convey congratulations to the Government and People of Suriname on the momentous occasion of the 40th Anniversary of our country’s Independence on 25 November 2015.

Your country’s progress during the period has been remarkable, no doubt supported by the creativity derived from its diverse cultures. The strength of that harmony in diversity will no doubt continue to assist in driving the future development of Suriname.

The Community has benefitted from Suriname’s contributions to the advancement of regional integration efforts, inclusive of Suriname’s leadership in the pursuit of community development and cultural cooperation objectives. We look forward to continuing our work together, as we confront many present and future challenges.

Excellency, I join with the Caribbean Community in extending best wishes for the continued progress and prosperity of Suriname and its people. I am confident that the friendship, dialogue and cooperation between Suriname and the rest of the Community will continue as your country strengthens even further.”

Caricom Today

También podría gustarte